Investeringen in Limburg

Nieuw waterproductiecentrum in Velm

In Velm heeft De Watergroep in 2016 een nieuw waterproductiecentrum en een nieuw reservoir in gebruik genomen. In het voorjaar van 2017 volgde de opstart van de nieuwe onthardingsinstallatie, die gebruikmaakt van een milieuvriendelijke technologie met korrelreactoren. Op die manier daalt de hoeveelheid calcium in het water, dat afkomstig is van vier waterputten en van de bronnen van Halingen en Waalhoven, terwijl de hoeveelheid magnesium gelijk blijft. Het nieuwe reservoir is ingewerkt in het landschap en biedt vanop het groendak een prachtig uitzicht. Het heeft een capaciteit van 3.500 m³ water en beschikt over nieuwe pompinstallaties die zorgen voor een constante waterdruk. 

Waterproductiecentrum Vlakenhof

In Maaseik bouwt De Watergroep een nieuw waterproductiecentrum dat kadert in het watervoorzieningsplan voor de provincie Limburg, waarbij het de bedoeling is om in de toekomst alle Limburgse gemeenten van zachter water te voorzien. Het water dat in Maaseik zal opgepompt en behandeld worden, is van nature zacht, waardoor geen extra ontharding nodig is. Door de uitbouw van het waterproductiecentrum Vlakenhof kan er meer zacht water vanuit de winningen in de Maasvallei naar Zuid-Limburg gepompt worden.

In 2016 werd het gebouw verder opgetrokken, waarna de elektromechanische uitrusting kan starten. Volgens de huidige planning krijgt een groter deel van Limburg daardoor zacht water tegen begin 2018. De totale investeringskost voor het gehele project bedraagt zo’n 14 miljoen euro. Vanuit Vlakenhof zullen grote delen van Kinrooi, Maaseik en Dilsen-Stokkem bevoorraad worden, samen met een klein deel van Maasmechelen. Ook de opslagcapaciteit voor Noord-Limburg wordt gevoelig uitgebreid.

Versnelde uitbouw onthardingsinstallaties

In Limburg investeert De Watergroep versneld in 5 onthardingsinstallaties. Zij worden uiterlijk tegen 2020 aanbesteed en zijn samen goed voor een investering van 46 miljoen euro. Volgens de huidige planning is dit de timing voor indienstneming:

  • Waltwilder: eind 2020
  • Tongeren: medio 2021
  • Kortessem: eind 2021
  • Borgloon: eind 2022
  • Nieuwerkerken: medio 2023.

Volgende